0113-561127 info@digixpert.nl

Vandaag hebben wij de TP-Link Deco M5 op de testbank. Dit is een WiFi oplossing volgens het zogeheten Mesh systeem met 3 modules. Hierbij is er één module op de modem aangesloten en de andere twee maken hier draadloos verbinding mee. Het is ook mogelijk om ze bedraad aan te sluiten maar dat gaan we nu niet testen.
We gaan hier niet teveel op de technische details in, die interesseren u waarschijnlijk toch niet. Wat u, en wij ook, het belangrijkste vinden, lost dit systeem ons WiFi probleem op. Zonder teveel op de conclusie vooruit te willen lopen, het antwoord is Ja.

De Deco M5 is het voordeligste Mesh systeem wat er op dit moment te koop is. Wij hebben 3 basiscriteria voor onze test:

  • is het eenvoudig te installeren?
  • lost het ons WiFi probleem op?
  • geeft het waar voor zijn geld?

Installatie

Het installeren van het systeem is werkelijk eenvoudig en wij denken voor iedereen te doen. Zet eerst de modem/router uit. Sluit de eerste module op de router en de netspanning aan.
Wacht tot het blauwe lampje op de module gaat knipperen. Dit duurt een tijdje dus intussen kunt u de TP Link app installeren, ga naar: https://www.tp-link.com/nl/home-networking/deco/ , daar vindt u de benodigde info. Zorg dat de Bluetooth van de telefoon is ingeschakeld!
Als de app is geïnstalleerd zal ook de module inmiddels wel zijn opgestart. Start de app en volg de instructies. Zodra de eerste module is gekoppeld gaat u verder met de tweede en daarna de derde.
Wij hebben de eerste module in de meterkast gezet, de tweede op de overloop van de 1ste verdieping en de derde op de overloop van de 2de verdieping. De gedachte hierachter is dat er dan zo weinig mogelijk beton tussen de 3 modules zit en de ontvangst beter is.
De installatie duurde alles bij elkaar zo’n 10 minuten en was er eenvoudig.

Prestaties

Om te beginnen omschrijf ik het WiFi probleem van de testwoning. Beneden in de meterkast staat een KPN Experiabox V10. De KPN internetverbinding op dit adres geeft bekabeld ongeveer 75Mb aan download snelheid en 15Mb upload. Ik zal in de verdere review enkel de downloadsnelheid benoemen. Zelfs op de benedenverdieping gaat de Wifi niet sneller dan 30Mb. Op de 1ste verdieping is er op sommige plaatsen 10Mb beschikbaar maar op een aantal plaatsen is er sprake van een zogeheten ‘blind spot’, daar is helemaal geen signaal.
Op de 2e verdieping is er helemaal geen signaal. Dit is destijds opgelost door een kabel te trekken en een apart access point te installeren. Natuurlijk een werkbare oplossing maar omdat het 2 aparte netwerken zijn niet ideaal.
Op het terras achter in de tuin (plus minus 15 meter van de meterkast) is ongeveer 10Mb beschikbaar, in ieder geval onvoldoende voor bijvoorbeeld Netflix.

Na installatie van de TP-Link Deco M5 geeft de snelheidstest het volgende beeld:

  • Benedenverdieping: 62Mb download – 15Mb upload
  • 1ste verdieping 52Mb download – 15Mb upload
  • 2e verdieping 51Mb download – 15Mb upload
  • Terras: 57Mb download – 16Mb upload

Conclusie

Het TP-Link Deco M5 systeem kost op het moment van schrijven € 259,- incl. BTW. Dat is best een hoop geld voor een WiFi oplossing natuurlijk. Voor veel situaties zal dit absoluut overkill zijn en kan een WiFi probleem ook eenvoudiger worden opgelost.
In situaties waar een sterk en stabiel WiFi signaal door het hele huis belangrijk is vinden wij dit de ultieme oplossing. Éen groot volledig dekkend WiFi netwerk met meer dan voldoende snelheid om de gamende en netflixende huisgenoten zonder haperingen van internet te voorzien. Geen klagende pubers meer aan je hoofd is voor velen waarschijnlijk die € 259,- meer dan waard.
Voor anderen zal het plaatsen van een repeater, Power line of extra Access Point een meer kosten-effectieve oplossing zijn.
Overigens is er nog een belangrijke reden om het TP-Link systeem te overwegen… In dit systeem zit TP-Link Homecare ingebouwd. Dat betekent dat het netwerkverkeer continue wordt gemonitored op virussen, malware en verdachte netwerkactiviteiten. Het is geen vervanging voor een degelijk anti-virusproduct op de computer maar wel een prima extra. Daarnaast moet we denken aan IoT, the internet of things. Deze zijn daarmee ook beter beveiligd en kunnen daardoor minder makkelijk worden misbruikt.
Daarnaast zijn er uitgebreide Parental Controls aangebracht waarmee u het internetgebruik van uw kinderen kunt beheren.